Voorbeschouwing VVSB – IJsselmeervogels

VVSB en IJsselmeervogels hebben geen historie met elkaar. Er zijn amper parallelen te trekken tussen beide elftallen. Twee totaal verschillende clubs. De bezoekers van aankomende zaterdag hebben de meeste landelijke amateurtitels van alle amateurvereniging op hun palmares. Op die van VVSB prijkt er nog geen één.

Toch is er één eclatant succes wat de beide clubs aan elkaar verbindt: de KNVB-beker. Onze club bereikte in het seizoen 2015/2016 de halve finale van het nationale bekertoernooi. Dat was een amateurclub 41(!) jaar daarvoor voor de laatste keer gelukt: IJsselmeervogels. Het team uit 1975 behaalde de halve eindstrijd door te winnen van FC Limburg en de profclubs SC Amersfoort (4-1), FC Groningen (4-1) en AZ (winst na penalty’s). In de halve finale bleek FC Twente in 1975 met 6-0 een maatje te groot.

Terug naar het heden. Bij de invoering van de hernieuwde voetbalpiramide wilde IJsselmeervogels zich het liefste direct bij de top zeven van de Topklasse melden, om op die manier in het seizoen 2016/2017 gelijk deel uit te maken van de eerste editie van de Tweede Divisie. De Spakenburgers slaagden niet in die opzet. Daardoor kwam de ploeg vorig jaar uit in de Derde Divisie. Na een stroef begin kroop IJsselmeervogels langzaam richting de top van de Derde Divisie. Hoewel FC Lisse ‘herbstmeister’ werd, klopten de Spakenburgers constant op de deur. Eind maart stonden ze weer op de eerste plek, om die daarna niet meer af te staan. In een uitwedstrijd tegen Quick Boys werden de rood-witten op 13 mei kampioen van de Derde Divisie.

In de zomer kreeg de ploeg wel ineens een domper te verwerken. Trainer Sandor van der Heide kon zijn werk bij De Graafschap en IJsselmeervogels niet meer met elkaar combineren. Nadat hij dit bij beide clubs had aangekaart, besloot de profclub uit Doetinchem Van der Heide een full-time contract aan te bieden. Daarmee werd er wel een einde gemaakt aan de samenwerking tussen Van der Heide en IJsselmeervogels. Willem Leushuis werd zijn opvolger. Onder Leushuis waren de Spakenburgers al eens de beste amateurclub van Nederland. Ook in het huidige jaargang gaat het prima met de promovendus. Hoewel de club al uit de KNVB-beker werd gekegeld door vv Noordwijk, ziet de wereld er in de Tweede Divisie rooskleurig uit. De Spakenburgers verloren dit seizoen nog niet. In zes duels werd er drie keer gewonnen en drie keer gelijk gespeeld. Daarmee staat IJsselmeervogels momenteel op de tweede plek achter koploper vv Katwijk. Vorige week speelde IJsselmeervogels thuis met 1-1 gelijk tegen nummer laatst Jong Sparta. Na een vroege goal van Bryan Burgerhout maakten de bezoekers zo’n tien minuten voor de rust de 1-1. Daar bleef het bij.

De wedstrijd van ons vlaggenschip was een stuk spectaculairder. Na een 2-0 achterstand na een kleine vijftig minuten voetbal rechte VVSB de rug en won het alsnog, verdiend, met 2-3 van Rijnsburgse Boys. Ook na de achterstand bleef de ploeg van Mark Schenning op zoek naar de goal van Rijnsburger Richard van Nieuwkoop. Na de schuiver van Mo el Osrouti na 70 minuten spelen werden de duimschroeven nog harder aangedraaid.

Tien minuten voor tijd ging Wesley Goeman in de fout door het shirt van VVSB-verdediger Tomas Arroyo op de rekbaarheid te testen in het strafschopgebied. De penalty die VVSB kreeg werd verzilverd door Tommy Bekooij. In de absolute slotfase zorgde Loyd van der Wilden voor euforische VVSB-supporters. Zijn schot vanaf randje zestien was Van Nieuwkoop te machtig. Via de onderkant van de lat plofte de 2-3 achter de doelman. En daarmee schonk buitenspeler Van der Wilden VVSB de eerste overwinning van het seizoen in de Tweede Divisie. De wedstrijd tussen VVSB en IJsselmeervogels staat voor zaterdag 7 oktober op het programma. Het duel begint om 18.00 uur. Komt allen!

Voorbeschouwing VVSB – IJsselmeervogels
Terug naar overzicht