Voorbeschouwing VVSB - GVVV

VVSB dendert door. De ploeg van Eric Meijers won zaterdag me 1-3 van concurrent Barendrecht en heeft die ploeg voorlopig afgeschud op de ranglijst van de Tweede Divisie. Een half jaar lang stonden de paars-gelen op de laatste plek in de competitie, maar sinds de ploeg op 9 maart met 3-1 won van Excelsior Maassluis, is de opmars ingezet en lijkt directe degradatie te zijn afgewend.

Met de 6-1 nederlaag tegen Scheveningen was, zo lijkt het nu, het dieptepunt bereikt van het seizoen. Een week rust, inclusief een verandering in het spelsysteem, is het beginpunt geweest van een omslag. De ploeg is nu al ruim een maand ongeslagen.

Met de goede reeks van de afgelopen maand is VVSB zelfs in de race om nog een prijs te halen uit het eerder zo desastreus gestarte seizoen. De Noordwijkerhouters gaan momenteel aan kop in de derde periode. Mocht de club die tussentijdse prijs winnen, dan stroomt het direct in de eerste ronde van de KNVB-beker in en hoeft het geen voorrondes te spelen.

Zo ver is het allemaal absoluut nog niet. Zaterdag ontvangt VVSB het Veenendaalse GVVV. ‘De Blauwen’, zoals ze liefkozend worden genoemd, voetballen al jaren op het hoogste amateurniveau. Elke keer wanneer de KNVB met een nieuwe competitieopzet kwam, deed de Veenendaalse club rap mee op het hoogste niveau van het land. Van de Eerste Klasse, Hoofdklasse, Topklasse en Tweede Divisie aan toe. Echt grote prijzen pakte de vereniging nooit, behalve een twee kampioenschappen in de Hoofdklasse, en één in de Eerste Klasse in de jaren tachtig (toen hoogste niveau).

Op 24 mei 2014 was het dichtbij de titel in de Topklasse. Een beslissingswedstrijd op neutraal terrein tegen Spakenburg moest die dag een oordeel vellen over de kampioen van dat jaar. Spakenburg won met 1-2 en kroonde zich daarmee tot de beste zaterdagclub van dat jaar.

GVVV lijkt daarmee het perfecte voorbeeld van te groot voor het servet, maar misschien niet te klein voor een tafellaken. Zo zien de afgelopen seizoenen van ‘de Blauwen’ er ook uit. In 2013 en 2014 was het met een derde en tweede plek nog dichtbij een titel in de Topklasse. De afgelopen vier seizoenen moest GVVV het vooral doen met plekken in de grote middenmoot. Daarin lijkt het in de afgelopen jaren op VVSB.

Ook qua prestaties in de KNVB-beker. Nog voordat de Noordwijkerhouters daarin geschiedenis zouden schrijven met een halve finaleplek, deed GVVV bijna iets soortgelijks. In 2012 schakelden de Veenendalers Sparta en Excelsior uit, om pas in de kwartfinale te worden geëlimineerd door AZ Alkmaar (2-1). Van het basiselftal dat in 2012 voor de dag kwam in Alkmaar, stonden zaterdag tegen Koninklijke HFC (3-2 winst) maar liefst zes spelers opnieuw in de basis.

Voor komend seizoen is het verloop van speler misschien iets groter. Spelers als Simon Brouwer en Bart Hulsbos, die zeven jaar geleden nog in de basis stonden tegen AZ, vertrekken na dit seizoen. Ook aanvoerder Roy Terschegget, die sinds 2010 in Veenendaal speelt, verkast na dit seizoen. Hij gaat voor Spakenburg voetballen. Philip Ties maakt in de zomer den omgekeerde weg. Hij verlaat juist de ploeg van John de Wolf om in Veenendaal te gaan spelen. Ook een spits die de afgelopen twee seizoenen actief was in de Bollenstreek heeft getekend bij ‘de Blauwen’. Jesse van Nieuwkerk gaat van Quick Boys na dit seizoen naar GVVV.

Ook bij VVSB viel er deze week wat te melden op spelersgebied. De Noordwijkerhouters maakten de komst bekend van Chima Bosman. De rechtsback komt over van Quick Boys. De 23-jarige back speelde in de jeugdopleidingen van AFC, PSV, NEC en Roda JC. Hij liep ook nog stage bij het Engelse Maidstone United en Colchester United. In Noordwijkerhout mag hij de concurrentie aangaan met Richelo Fecunda.

Voordat het allemaal zo ver is, neemt VVSB het zaterdag eerst op tegen de huidige tien van de Tweede Divisie. Met Niek Oosterlee hebben de Veenendalers een bekend gezicht voor de groep staan. Oosterlee was als speler actief bij Rijnsburgse Boys. Die club zou hij later als trainer ook onder z’n hoede hebben. Ook was Oosterlee werkzaam bij FC Lisse. Eind 2018 werd zijn contract nog met één seizoen verlengd.

Wie gaat de clash zaterdag winnen? VVSB won nog nooit in Veenendaal, GVVV nog nooit in Noordwijkerhouter. Komt daar ook zaterdag geen verandering in? Komt allen kijken vanaf 18.00 uur op Sportpark de Boekhorst. Let wel op: dit weekend vindt de Bloemencorso plaats in de Bollenstreek. Het kan daarom extra druk zijn in de regio. Wees op tijd!

Onderlinge duels:
GVVV – VVSB 3-2 (24 november 2018)
GVVV – VVSB 2-0 (26 mei 2018)
VVSB – GVVV 2-0 (13 januari 2018)
VVSB – GVVV 3-3 (15 maart 2017)
GVVV – VVSB 2-0 (15 oktober 2016)

Voorbeschouwing VVSB - GVVV
Terug naar overzicht