Voorbeschouwing VVSB - FC Lienden

Voor VVSB en FC Lienden geldt de laatste wedstrijd van de reguliere competitie nog niet als het laatste potje van het seizoen. Beide clubs moeten in de nacompetitie handhaving voor de Tweede Divisie veiligstellen. Een duel om des keizersbaard zaterdag? Niet dus.

Eigenlijk is het een hele gekke wedstrijd. VVSB staat momenteel op de vijftiende plek, FC Lienden zestiende. Door de buitenwacht wordt op dit moment de ‘route’ die de nummer zestien in de nacompetitie moet afleggen om gehandhaafd te blijven als een ‘gunstigere loting’ gezien dan degene die op de vijftiende plek eindigt.

Maar VVSB zal voor het eigen thuispubliek de huid duur proberen te verkopen. Ploegen willen in goede vorm en met positieve zin de nacompetitie beginnen. Om in de Tweede Divisie te blijven, zal je elke ploeg in de nacompetitie moeten kunnen verslaan.

Daarnaast wordt er zaterdag afscheid genomen van enkele spelers die VVSB jaren hebben gediend. Good-old Jordy Zwart, aanvaller Tommy Bekooij en Noordwijkerhouter Victor Schipholt worden na de wedstrijd tegen FC Lienden extra in het zonnetje gezet. Zwart stopt na dit seizoen met voetballen, Bekooij verkast naar Quick Boys en Schipholt gaat voetballen bij SJC. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken zal een DJ buiten de muziek aanzetten en krijgen deze spelers de aandacht die ze verdienen.

Daarvoor moet er nog worden afgerekend met FC Lienden. In de winter werd het op Het Abdijhof 0-0. Het was de eerste wedstrijd na de winterstop. Niemand wist op dat moment hoe het FC Lienden van de tweede seizoenshelft eruit zou zien. Rond Kerst maakte die club nog bekend de stekker uit het topvoetbal te trekken. Onder aanvoering van coach Hans van der Haar en met hulp van de Peter Barendse en Nordin Wooter Academy werd er toch nog een team op de been gebracht. Op wat uitzonderingen na (winst op Jong Sparta en Excelsior Maassluis), werd het ‘nieuwe FC Lienden’ nog geen groot succes.

Het resultaat is dat de ploeg uit de Betuwe op dit moment op de zestiende plek staat, met één puntje minder dan VVSB. De Noordwijkerhouters laten in de derde en laatste periode zien gewoon een ‘tweededivisionist’ te zijn. Waar de paars-gelen in de eerst twee periodes van dit seizoen stijf onderaan bivakkeerden, haalde de ploeg van Eric Meijers uit de laatste tien duels, zeventien punten. Daarmee staat de ploeg op een vijfde plek in de derde periode. FC Lienden steekt in een iets minder goede vorm. Uit de laatste tien duels werden negen punten gehaald.

Overigens eindigde VVSB – FC Lienden vorig seizoen in een bizar 4-4 gelijkspel. VVSB kwam twee keer op achterstand, kwam ook twee keer op voorsprong, maar moest in de blessuretijd alsnog toezien hoe FC Lienden op gelijke hoogte kwam. Grote man tijdens die wedstrijd voor de bezoekers was Danny van den Meiracker, de spits die nu bij IJsselmeervogels speelt.

Het treffen tussen VVSB en FC Lienden is wel een ouderwetse ‘zondag clash’. Sinds FC Lienden midden jaren negentig uit de Gelderse Voetbalbond promoveerde begon het gestaag aan een opmars die in 2015 leidde tot een algeheel landskampioenschap. Vooral in de beginjaren van het nieuwe millennium ging het relatief hard. In drie jaar promoveerden de blauw-witten van de Derde Klasse naar de Hoofdklasse. In 2010 kwalificeerde FC Lienden zich gelijk voor de Topklasse, waarin het sindsdien VVSB altijd tegenkwam. In 2015 en 2016 werd FC Lienden ook kampioen van de Topklasse, waardoor het zich –net als VVSB overigens- direct kwalificeerde voor het eerste jaar van de Tweede Divisie. In het eerste seizoen werd de ploeg knap zesde. Vorig jaar eindigde de ploeg op de veertiende plek.

Op welke plek zowel VVSB als FC Lienden dit seizoen eindigen, zal zaterdagmiddag rond half zes duidelijk zijn. Want, let op: de wedstrijd tussen deze twee ploegen begint om 15:30 uur. Komt allen en zwaai ook de spelers uit die zaterdag afscheid nemen van VVSB.

Laatste onderlinge duels
FC Lienden – VVSB 0-0 (13 januari 2019)
VVSB – FC Lienden 4-4 (10 maart 2018)
FC Lienden – VVSB 4-0 (5 november 2017)
VVSB – FC Lienden 0-5 (17 april 2017)
FC Lienden – VVSB 0-2 (27 augustus 2016)

Voorbeschouwing VVSB - FC Lienden
Terug naar overzicht