Voorbeschouwing VVSB - FC Lienden

Marciano Mengerink schoot een kleine week geleden FC Lienden in een kleine depressie. Exact 15 seconden waren er nog te spelen, toen de spits van vv Katwijk zijn ploeg de drie punten schonk met een 1-2 overwinning.

In Lienden werd er met een schuin oog gekeken naar Werkendam. Daar speelde ons vlaggenschip tegen Kozakken Boys. Bij winst van de Noordwijkerhouters zouden ze direct een hulpboei aanreiken aan de Katwijkers in de race om het kampioenschap.


 

Dat gebeurde niet. Kozakken Boys won met 3-2. Onze coach, Jack Honsbeek, bleef realistisch: “Wij hebben tegen een kampioenskandidaat gespeeld. Uit bij Kozakken Boys kan je verliezen.” Na een reeks van vijf overwinningen op een rij weet VVSB dus weer even wat verliezen is.

Back to reality. Zaterdag komt FC Lienden op bezoek in Noordwijkerhout. Een ouderwetse ‘zondag-kraker’, kan je het duel noemen. Lienden maakte een gestage opmars mee vanaf de jaren negentig. Hoewel de naam al niet meer weg te denken valt in het amateurlandschap, speelde het tijdens de eeuwwisseling ‘pas’ in de Tweede Klasse.

Sinds 2004 ging het snel. De ploeg promoveerde drie keer op een rij en wist in 2005 Hans Kraaij Jr. Aan zich te binden. Onder ‘Hansie Hansie’ maakten de Liendenaren furore in de KNVB-beker door in het seizoen 2010/2011 Roda JC te verslaan. De Liendenaren speelde toen ook al in de Topklasse en werden daarin toen tiende.

In de eerste jaren van de Betuwenaren in de Topklasse, speelden ze vooral mee in de grote middenmoot. Na vier jaar Topklasse was de zevende plek de hoogst behaalde positie. Tot 2015. De ploeg werd kampioen van de zondagtak en versloeg Kozakken Boys in de finale om het algehele kampioenschap. In het jaar dat de Topklasse overging naar de Tweede Divisie mocht Lienden zich andermaal kronen tot de beste zondagclub van het land.

Een van de meest memorabele duels die VVSB heeft uitgevochten tegen FC Lienden stamt uit 2015. Beide elftallen deden toen mee in de race om het kampioenschap van de Topklasse. Op een vol sportpark sloeg VVSB al binnen honderdtwintig seconden toe. Frans van Niel opende die zondagmiddag in februari de score, terwijl er nog mensen buiten het sportpark in de rij stonden om naar binnen te komen.

Tomas Tavilla schoot VVSB na twintig minuten zelfs op een 2-0 voorsprong. Daarna werd het de wedstrijd voor Christiaan van Hussen. De middenvelder – die inmiddels bij IJsselmeermeervogels voetbalt – schoot zijn ploeg met twee goals op gelijke hoogte tegen VVSB.

Een seizoen later zouden de beide elftallen niet scoren tegen elkaar. Zowel in Noordwijkerhout als in Lienden werd het 0-0. Ook het kalenderjaar 2017 werd voor VVSB tegen Lienden geen succesvolle. In april van het jaar verloor VVSB thuis met 0-5. In september ging het niet veel beter. VVSB verloor eerder dit seizoen met 4-0 in de Betuwe.

Maar de kaarten liggen op dit moment anders. VVSB is een ploeg in vorm, laten we daarbij het duel in Werkendam voor het gemak even vergeten. Lienden heeft het juist op dit moment even lastig.

Uit de laatste vijf duels werden slechts zes punten gemaakt. De laatste twee uitduels gingen verloren (4-0 bij Hardenberg, 3-1 bij IJsselmeervogels).

De Liendenaren hebben met Danny van den Meiracker wel een makkelijk scorende spits in het elftal. De aanvaller heeft inmiddels 15 keer gescoord in 21 duels. Buitenspeler Jawad Bellahsan verlengde deze week z’n contract. Hij viel tegen Katwijk overigens geblesseerd uit. Abderrahim Loukili ontbrak tegen de Katwijkers. Of hij erbij is, is de vraag.

Bij VVSB lijkt Pieter Koopman weer inzetbaar. De aanvaller speelde in de oefenwedstrijd tegen Lugdunum en scoorde drie keer.

Wat gaat VVSB zaterdagavond doen tegen FC Lienden? Hoe herstellen de Noordwijkerhouters van de nederlaag bij Kozakken Boys? Komt alleen naar De Boekhorst. Het duel begint om 18.00 uur

Laatste 5 ontmoetingen
FC Lienden – VVSB 4-0 (5 november 2017)
VVSB – FC Lienden 0-5 (17 april 2017)
FC Lienden – VVSB 0-2 (27 augustus 2016)
FC Lienden – VVSB 0-0 (21 februari 2016
VVSB – FC Lienden 0-0 (18 oktober 2015)

Voorbeschouwing VVSB - FC Lienden
Terug naar overzicht