Voorbeschouwing VVSB - Excelsior Maassluis

Een zaterdag zonder voetbal; voor de een wennen, voor de ander het moment om zichzelf even onder te dompelen in de carnavalssferen. Voor VVSB was de break van vorige week twee kanten op uit te leggen. Hadden de Noordwijkerhouters behoefte aan een weekje niks na de blamerende nederlaag tegen Scheveningen van eind februari? Of hadden de spelers van Eric Meijers juist na die 6-1 nederlaag zich zo snel mogelijk willen revancheren?

Dat laatste lukte enigszins in de oefenwedstrijd van VVSB tegen Rijnsburgse Boys op 28 februari. Hoewel de ploeg van Wilfred van Leeuwen vorige week niet op volle oorlogssterkte aan de aftrap kwam, won VVSB de wedstrijd prima met 0-2 dankzij goals van Lovette Felicia en Richelo Fecunda.

Volgens trainer Meijers tankte de ploeg daarmee toch enigszins vertrouwen voor het einde van de competitie. Hij vergeleek in dezelfde tweet waarin hij over het vertrouwen sprak, de competitie een marathon.

De 24e ronde van die uitputtingsslag speelt VVSB tegen Excelsior Maassluis. In de wedstrijd in Maassluis was Meijers voor het eerst openbaar toeschouwer van wat op dat moment zijn nieuwe club zou worden. In die wedstrijd op 3 november verloren de Noordwijkerhouters met 5-1 van de Maassluizenaren met een ontketende Daan Blij. De middenvelder van ‘de Tricolores’ scoorde drie keer in dat duel.

Hij kwam op 21-jarige leeftijd over van Excelsior uit Rotterdam en is nu de spelmaker van de ploeg van Dogan Corneille. Met dertien goals in 23 wedstrijden heeft hij voor een middenvelder ook nog eens een prachtige doelpuntenmoyenne.

Sowieso was de reeks van de ploeg uit Maassluis tot aan half februari jaloersmakend. Twaalf wedstrijden lang bleef het elftal van Corneille ongeslagen, totdat HHC Hardenberg op bezoek kwam en met 0-2 won op 16 februari. De ploeg richtte zich een week later op met een 4-0 overwinning thuis op Koninklijke HFC.

Kracht van het huidige Excelsior Maasluis is het grote aantal van eigen jeugdspelers in de basiself. De jeugdopleiding van de tweededivisionist is befaamd. In 2017 kreeg het de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van Nederland. In de laatste wedstrijd tegen Koninklijke HFC stonden zeven spelers uit de eigen jeugd in de basiself. Eerder dit seizoen waren dat er in een wedstrijd zelfs negen van de elf. Bijzonder is dat eerste elftalspeler Daan Smith tevens ook hoofd jeugdopleiding is. De vereniging werkt overigens ook samen met Sparta

Met dit beleid werkte de Maassluizenaren zich langzaam naar de top van het amateurvoetbal in Nederland. In 2016 werd de kroon op het werk gezet met de algehele amateurtitel. Eerst pakte Excelsior Maassluis de zaterdagtitel vlak voor de neus weg van Katwijk, om in eind mei van dat kalenderjaar te sterk te zijn voor FC Lienden, dat op dat moment de kampioen was van de Topklasse Zondag. Met Corneille staat er overigens voor de Bollenstreek een bekende trainer voor de groep in Maassluis. De trainer 45-jarige trainer stond tussen 2014 en 2017 aan het roer bij vv Noordwijk. Met die club werd hij net geen kampioen in de Hoofdklasse en werd hij drie jaar geleden in de nacompetitie uitgeschakeld door ASWH.

Terug naar Noordwijkerhout. Daar staat voor VVSB de zware taak dus om zich nog direct te handhaven voor nog een jaartje in de Tweede Divisie. Dan kwam er deze week nog nieuws van het spelersfront. Verdediger Sonny ten Hoope voetbalt volgend seizoen niet meer in Noordwijkerhout. Hij verkast naar OFC uit Oostzaan. Lulinho Martins heeft z’n contract wel verlengd. De 24-jarige buitenspeler kent een prima eerste seizoen in Noordwijkerhout met zes goals.

De geschiedenis tussen deze twee ploegen is niet zo groot. Pas sinds de invoering van de Tweede Divisie komen de twee elftallen tegen elkaar uit. Daarin slaat de balans uit in het voordeel voor de bezoekers. Van de vijf duels won VVSB er maar één. Dat was op 17 december 2016. Toen won VVSB met 2-0 dankzij goals van Tommy Bekooij en Maikey Parami. De laatste twee duels gingen kansloos verloren. In november van het afgelopen kalender jaar verloor VVSB dus met 5-1. In mei van 2018 was met met een 0-3 nederlaag in eigen huis op papier gezien niet veel beter.

Tijd om daar dus eens verandering gin te brengen? Kan VVSB zichzelf oprichten voor de laatste elf duels van dit seizoen in de competitie? Kan VVSB de nederlaag tegen Scheveningen van twee weken geleden wegpoetsen? Komt allen kijken, zaterdag 9 maart vanaf 18:00 uur op De Boekhorst.

Onderlinge duels:
Excelsior Maassluis - VVSB 5-1 (3 november 2018)
VVSB - Excelsior Maassluis 0-3 (5 mei 2018)
Excelsior Maassluis - VVSB 0-0 (16 december 2017)
VVSB - Excelsior Maassluis 2-0 (17 december 2016)
Excelsior Maassluis - VVSB 2-0 (13 augustus 2016)

Voorbeschouwing VVSB - Excelsior Maassluis
Terug naar overzicht