Voorbeschouwing VVSB - Achilles'29

“Als je veel wedstrijden wint, word je kampioen en den wil je je meten met ploegen die een niveau hoger spelen.” Het is augustus 2013 als Achilles’29 voorzitter Harrie Derks deze uitspraak doet in dagblad Trouw. De club uit Groesbeek staat aan de vooravond van hun debuut in het betaalde voetbal. Een uitwedstrijd tegen FC Emmen is het decor van een unieke sportieve gebeurtenis. Achilles ’29 promoveert als amateurclub naar de Jupiler League. Streekgenoot vv Katwijk werd in dat jaar ook gevraagd, maar weigerde. 

Nu, vier jaar later, is de club terug op de plek waar het vele successen behaalde, de hoogste amateurcategorie. De Groesbekers degradeerden het afgelopen seizoen uit het betaalde voetbal.  Niet alleen sportief een klap in het gezicht van de zwart-witten, maar ook financieel een aardige strop, zo bleek. Aan het begin van deze maand oktober weigerden de voetballers van Achilles om te gaan trainen nadat hun salaris van de maand augustus nog niet was betaald. Inmiddels staan de Groesbekers weer op het veld, maar gaat het sportief gezien nog niet lekker. Na acht duels staat Achilles ’29 op een veertiende plek. De ploeg kreeg de meeste tegengoals van alle verenigingen te verwerken, overigens samen met Barendrecht: twintig.

In de afgelopen drie duels gingen de Groesbekers met ferme cijfers onderuit. Op 30 september won vv Katwijk met 1-4 in het oosten des lands, een week later ging Achilles met diezelfde cijfers onderuit bij GVVV en vorige week bleek TEC met 0-2 te sterk. Bij VVSB lijkt het juist steeds beter te gaan. Drie weken geleden won het op Sportpark Middelmors met 2-3 bij Rijnsburgse Boys, een week later werd er met goed spel ongelukkig met 2-2 gelijk gespeeld tegen IJsselmeervogels. Vorige week kwam daar de 0-1 overwinning bij AFC bij. Doelman Ruben Valk liet bij Voetbal in de Bollenstreek weten dat de spelers elkaar in het veld steeds beter aanvoelen. Het sterk gerenoveerde VVSB begint weer één geheel te worden. 

Hoewel Achilles ’29 als een grote club kan worden gezien, ook qua historie (3 kampioenschappen in de Hoofdklasse, 2 in de Topklasse), heeft VVSB helemaal niet zo’n slechte balans tegen de zwart-witten. Oké, in het laatste seizoen dat de twee clubs elkaar tegen kwamen in de Topklasse, won Achilles twee keer. Maar in de jaren daarvoor bleken de twee elftallen aardig aan elkaar gewaagd. Er werd één keer gewonnen, één keer verloren en twee keer gelijk gespeeld.

Wat de beide elftallen er deze zaterdag van gaan maken is de vraag. Kom ons vlaggenschip steunen. De wedstrijd begint om 18:00 uur.

De zes laatste onderlinge ontmoetingen:
VVSB – Achilles ’29 0-2 (28 april 2013)
Achilles ’29 – VVSB 1-0 (19 augustus 2012)
VVSB – Achilles ’29 3-0 (4 december 2011)
Achilles ’29 – VVSB 0-0 (28 augustus 2011)
Achilles ’29 – VVSB 0-0 (5 maart 2011)
VVSB – Achilles ’29 0-2 (5 september 2010)

Voorbeschouwing VVSB - Achilles'29
Terug naar overzicht