HERZIEN TECHNISCH BELEID EN OPSTART ONDER-23

Beste VVSB-ers,

 

De winterstop is voorbij en de competities zijn allen gelukkig weer herstart, nu ook weer met publiek. Zoals het hoort. Morgen dus weer voor het 'echie' thuis tegen Barendrecht om 15.30 uur!

Toch heeft de periode zonder competitievoetbal overigens wel ergens toe geleid.

Eerder kondigde we al aan ons technisch beleid en de gang van zaken rondom ons vlaggenschip eens goed te evalueren. Sinds 1985 presteren we als club met gemiddeld een promotie per 5 jaar, waardoor we vanuit de Vierde Klasse middels 6 promoties belandden op het hoogste amateurniveau. Met de stap terug naar de Derde Divisie vraagt ons beleid om een actualisering en verduidelijking. 

In de analyse met een grote werkgroep van betrokken oud-spelers, technische commissieleden en stafleden vanuit de jeugd en de beide seniorenselecties is vastgesteld dat we voor een keuze staan. De gebrekkige doorstroom van onze jeugd, de sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, de in 2020 gestarte onder-23 competities door de KNVB ten behoeve van talentontwikkeling richting senioren niveau en de te verwachten samenvoeging door de KNVB van het zaterdag- en zondagvoetbal vragen om actie. 

We zitten als club in een bijzondere situatie met twee 'standaard' eerste elftallen, waarbij uitwisseling van spelers nagenoeg onmogelijk is. Onze streekclubs, maar ook daarbuiten, kennen meestal een selectie voor zowel een eerste en tweede selectieteam EN inmiddels ook een onder-23 (en soms zelfs onder-21) elftal. Hierdoor is de doorstroom van jeugd naar senioren beter geborgd. Dat willen we bij VVSB ook, waardoor ook de samenwerking en coördinatie tussen onze jeugd en onze beide seniorenselecties wordt geoptimaliseerd. Dat moet wel gebeuren zonder dat we afbreken wat we zorgvuldig en met succes hebben opgebouwd binnen alle geledingen. 

Daarom is er een herzien beleidsplan 'Versterking van de prestatieketen' en een actieplan 'Opzet onder-23' uitgewerkt en met betrokken geledingen afgestemd. Komend seizoen starten we met een onder-23 elftal dat min of meer als opleidingselftal en tweede elftal fungeert, kort op ons Eerste. De Zaterdag 1 blijft daarnaast als prestatie elftal actief met dezelfde randvoorwaarden en faciliteiten, maar dan in principe met spelers van >24 jaar.

Een nog aan te stellen Prestatiemanager Selectievoetbal, gefinancierd vanuit onze businessclub VVSB Promotion moet daarbij de structuur bewaken en de onderlinge samenwerking (tussen in eerste instantie de O17, O19, O23 en de eerste elftallen) vormgeven. Ons Hoofd Jeugdopleidingen zal het integrale jeugdplan actualiseren en de individuele ontwikkeling van spelers nog centraler neerzetten. 

We willen met ons vlaggenschip daarbij op een zo hoog mogelijk niveau acteren met een herkenbaar elftal. Daaronder wordt verstaan minimaal divisie-niveau (2, 3 of 4) met een selectie met een meerderheid van spelers die lang(er) aan de club zijn verbonden en met het streven van minimaal 3 spelers uit de eigen jeugdopleiding. Dat betekent ook dat er gepoogd wordt om jaarlijks spelers door te laten stromen vanuit de opleidingselftallen, mits de kwaliteit en potentie aanwezig is natuurlijk.

Gisterenavond zijn alle betrokken spelersgroepen geïnformeerd en dat krijgt natuurlijk een vervolg. Hopelijk herkennen jullie je (ook) in datgene wat hier in het kort uiteen is gezet. Natuurlijk zijn we, zoals altijd, bereikbaar voor nadere toelichting of beantwoording van vragen. Dat kan zowel bij de technische commissie, de trainers of bestuursleden. 

Mede namens de werkgroep en met paarsgele groet,

Arjan Broekhof 

Voorzitter VVSB

HERZIEN TECHNISCH BELEID EN OPSTART ONDER-23
Terug naar overzicht