10 vragen aan Marc Groot

Voorafgaand aan het nieuwe voetbalseizoen stellen we 10 vragen aan een hoofdtrainer bij VVSB. We trappen af met onze Hoofd Jeugdopleidingen Marc Groot van VVSB. Natuurlijk vragen we Marc het hemd van zijn lijf!

1. Wil je jezelf even voorstellen?
Ik ben Marc Groot, 24 jaar, woonachtig in Noordwijkerhout.

2. Waar heb je in het verleden gespeeld?
Als echte Noordwijkerhouter heb ik tot op heden alleen bij VVSB gespeeld. Maar ik heb door mijn opleiding bij het CIOS in Haarlem bij meerdere voetbalclubs in de regio trainingen gegeven. Ik speelde bij VVSB altijd als middenvelder of spits. Mijn grootste kwaliteit was het schieten op de paal of lat…

3. Hoe lang geef je al training?
Ik ben met het geven van trainingen begon als stage bij de toen nog F en E-categorie onder leiding van Jan van Gijlswijk. Hierna ben ik gestart op het CIOS en heb ik bij de volgende voetbalclubs trainingen gegeven zowel als stage en/of trainer.
2014-2015 Kon. HFC Heemstede Trainer/coach JO8 t/m JO11 recreatie
2O14-2015 VVSB Trainer/coach JO8 t/m JO11 recreatie
2015-2016 VVSB assistent trainer JO17 selectie
2016-2017 VVSB assistent trainer/coach JO13-1 selectie
2016-2017 VVSB trainer/coach JO13-2 selectie
2016-2017 UEFA C (TC3) 2016-2017 Trainingen geven in Amerika voor 3 maanden bij een Nederlandse voetbalschool
2017-2018 VVSB assistent trainer/coach JO19 selectie
2018-2019 VVSB hoofdtrainer JO11 selectie
2018-2019 VVSB assistent trainer JO19
2018-2019 VVSB assistent trainer Zat 1 en 2
2018-2019 UEFA B (TC2)
2019-heden Hoofd Jeugdopleiding VVSB

4. Wat train je aankomend seizoen?
Aankomend seizoen zal ik blijven als Hoofd jeugdopleiding van VVSB. Hierbij sta ik bij alle leeftijdscategorieën op het veld. Hierin bewaak ik het (nieuwe) Jeugdplan. Verder heb ik met alle hoofdtrainers van de selectie elftallen trainingsbijeenkomsten. Daarnaast zit ik in de TC en JC-groepen van VVSB.

Mocht er een selectie trainer niet aanwezig zijn dan zal ik deze training overnemen. Daarnaast loop ik regelmatig mee bij een van onze jeugdtrainers. Tevens organiseer ik bijeenkomsten voor ouders/trainers van de overige elftallen van VVSB. Met als doel bijscholing en vereenvoudiging van het jeugdplan/speelwijze.

5. Waar ligt de uitdaging?
Afgelopen seizoen ben ik samen met Brian Jansen, Geert van der Weiden en Maarten Koop bezig geweest met het opstellen van het Jeugdplan. De intentie is om dit Jeugdplan volledig op de hele jeugd toe te passen. Met het implementeren van dit Jeugdplan zullen we ongetwijfeld tegen zaken aan gaan lopen. De uitdaging is dan natuurlijk om in goed overleg met alle betrokkenen ervoor te zorgen dat er uiteindelijk een compleet Jeugdplan ligt waar iedereen zich in kan vinden.

6. Wat is daarvoor nodig?
Ik denk dat hier de inzet van iedereen dus zowel spelers, trainers als bestuur nodig voor is. We moeten dit met z’n alle doen en geeft een goeie uitdaging om de jeugd van VVSB op een hoger niveau te brengen.

7. Heb je zelf een voorbeeld of idool?
Als speler kan ik er velen noemen: Messi, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Cristiano Ronaldo maar ook zeker Vladimir Jozic (Vla), Frans van Niel en niet te vergeten onze ouwe rot in het vak Geert van der Weiden. Met betrekking tot trainerscapaciteiten kijk en luister ik graag Josep Guardiola, Frank de Boer, Erik ten Hag, Peter Bosz en natuurlijk als speler, trainer en coach Johan Cruijf.

8. Hoe zou je jezelf omschrijven als trainer?
Als trainer vind ik het allerbelangrijkste dat de spelers met plezier voetballen. Zonder plezier in deze sport kun je pupillen niet gaan coachen en/of trainen. Ik denk dat ik met mijn enthousiasme, mijn kennis opgedaan tijdens mijn opleidingen, maar ook mijn achtergrond als KNVB-scheidsrechter de spelers op een moderne manier train en benader. Doormiddel van moderne voetbal oefenvormen, met gebruikmaken van eigen lichaamsgewicht, het gebruik maken van voor de hand liggende materialen probeer ik op een andere manier trainingen te geven dan doorgaans gewend is. Als trainer vind ik het ook belangrijk om met collega trainers regelmatig over nieuwe inzichten te praten.

9. Wat zou je de VVSB-jeugd willen meegeven?
“Zonder tegenslag, geen overwinning”. Hiermee wil ik zeggen ook al zit het soms even tegen en dit op school, thuis of op het voetbalveld zijn. We zijn er met z’n alle voor om toch naar de overwinning toe te werken. Dit door hard te trainen met je teamgenoten, trainers en andere stafleden. Voetbal is een teamsport waar je veel van kan leren wat je later in de praktijk ook weer kan toepassen. En zoals samenwerken, communiceren, incasseren en plezier maken!

10. Laatste boodschap?
Het seizoen 2019-2020 is op een bizarre wijze geëindigd... De uitdaging zit er nu in om seizoen 2020-2021 goed op de rails te krijgen met mogelijke aanpassingen die we niet gewend zijn. Laten we met z’n alle onze schouders onder het seizoen zetten en dat het voetbaljaar 2020-2021 ons jaar mag worden met veel plezier en successen.

Met paars-gele groet,

Marc Groot

10 vragen aan Marc Groot
Terug naar overzicht