Scheidsrechters

      


04-10-2016 - themaavond 1

Op 04-10-2016 hebben we als scheidsrechterscommissie de eerste themaavond georganiseerd voor de scheidsrechters van VVSB.
Het thema was: De week van de scheidsrechter. Deze was in de eerste week van Oktober, waarbij de scheidsrechters eens wat extra in de schijnwerper werden gezet.
De avond werd afgetrapt door Pim Brouwer die sinds begin dit seizoen is begonnen in het bestuur met als een onderdeel van zijn portefeuille: Scheidsrechterszaken.
Hij heeft een kort woordje gedaan over zichzelf en over de doelen die hij wil verwezenlijken in het bestuur.
Hierna was het woord aan Dirk Rietmeijer. Dirk is sinds het begin van het seizoen begonnen als scheidsrechterscoördinator. Hij doet ook kort zijn zegje en nodigt de aanwezige scheidsrechters uit om te reageren op stelling die op grote vellen zijn opgehangen in de kantine. De scheidsrechters zijn naar de vellen toegekomen hebben hier na wat onderlinge discussies wat zaken opgeschreven, welke de commissie mee zal nemen, in de verder te volgen koers.Hierna was het woord aan Rick Turk. Rick is KNVB scheidsrechters en legde ons aan de hand van een presentatie de laatste spelregel wijzigingen uit. Na deze presentatie, had Rick een quiz gemaakt waar aan de hand van video beelden gestemd kon worden door de scheidsrechters wat het juiste antwoord was. Dit kon aan de hand van de rode of de gele kaart. Er werd hierin behoorlijk fanatiek meegedaan door de aanwezigen.Hierna sloot Dirk deze meeting af die door velen als gezellig en informatief werd ervaren.
Op naar de volgende thema avond.


Verduidelijking spelregelwijziging amateurvoetbal

Tijdens de jaarlijkse vergadering van de Annual Business Meeting van de IFAB zijn mede op verzoek van nationale bonden, een aantal voorstellen gedaan om verduidelijkingen op de Spelregels aan te brengen. Hieronder worden alleen die verduidelijkingen weergegeven die belangrijk zijn voor en betrekking hebben op het Amateurvoetbal.

Onsportief gedrag

De ABM stemde in met het verzoek van de FIFA om twee vormen van onsportief gedrag die meer en meer voorkomen, te benadrukken:
- Bij een doelschop speelt een verdediger de bal bewust voordat deze het strafschopgebied heeft verlaten.
- Een speler neemt een inworp bewust zodanig dat de bal niet binnen het speelveld komt.
Vaak is de speler bewust aan het proberen om tijd te rekken en weet hij dat de doelschop of inworp overgenomen zal worden omdat de bal niet in het spel is geweest. Aan scheidsrechters wordt gevraagd om hierop toe te zien en een speler die op deze wijze bewust probeert tijd te rekken moet een waarschuwing ontvangen (gele kaart); verloren gegane tijd moet worden bijgeteld.

REGEL 12 – OVERTREDINGEN EN ONBEHOORLIJK GEDRAG

Indirecte vrije schoppen

- Verbale overtredingen en overtredingen die te maken hebben met afkeurende gebaren, worden bestraft met een indirecte vrije schop, zelfs als de speler een waarschuwing ontvangt (gele kaart) of wordt weggezonden (rode kaart). De directe vrije schop voor ‘overtredingen tegen een wedstrijdofficial’ is voor directe lichamelijke overtredingen (duwen, vasthouden, slaan etc.) en niet voor verbale overtredingen of overtredingen die te maken hebben met gebaren.

Overtredingen waarvoor een speler wordt weggezonden

- Als, in de laatste fase van een aanval, de aanvaller zich diagonaal beweegt om een (doel)verdediger te passeren dan is er nog steeds sprake van een duidelijke scoringskans als de algehele beweging van de speler richting het doel van de tegenstander was.

Ontnemen van een duidelijke scoringskans door het speelveld te betreden

- Elke speler, wisselspeler of teamofficial die het speelveld betreedt zonder de vereiste toestemming van de scheidsrechter en een doelpunt voorkomt of een duidelijke scoringskans ontneemt, moet van het speelveld gezonden worden, zelfs als er verder geen overtreding wordt gemaakt.

REGEL 14 – DE STRAFSCHOP

Overtreding door de doelverdediger en de nemer

- Als zowel de doelverdediger als de nemer een overtreding begaan:
* Als een doelpunt wordt gemaakt, ontvangt de nemer een waarschuwing (gele kaart) en wordt het spel hervat met een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij vanaf de strafschopstip.
* Als er geen doelpunt wordt gemaakt ontvangen beide spelers een waarschuwing en wordt de strafschop overgenomen.
Zie hierbij ook een handige link voor de spelregelwijzigingen om alles nog eens uitgebreid terug te lezen

http://www.scheids-assist.nl/nieuws/verduidelijking-spelregelwijziging-amateurvoetbal


De nieuwe scheidsrechterscommissie – Even voorstellen

Per begin van het seizoen 2016-2017 zijn we begonnen met een nieuwe scheidsrechterscommissie.
Goed om de betreffende personen even aan jullie voor te stellen.

Dirk Rietmeijer – Scheidsrechterscoördinator
Dirk is al meerder jaren actief als trainer op de club en is sinds vorig seizoen ook gaan fluiten. Hij is een zeer gedreven persoon die klaar staat voor de scheidsrechters. Zijn doel in de commissie is om goed de signalen van scheidsrechters op te vangen en te kijken waar zaken beter kunnen. Zowel vanuit de scheidsrechters als vanuit de club.


Nick van Lierop – Planner
Een door de vol geverfde scheidsrechter kunnen we Nick wel noemen. Hij loopt al een tijdje als scheidsrechter mee op de velden van VVSB. Hij heeft dit seizoen de taak van planner op zich genomen. Hij zorgt ervoor dat de scheids rechters worden toegewezen aan de thuis wedstrijden bij VVSB. Hij probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de kunde en wensen van de scheidsrechters en de club.

Fred van der Ploeg – Scheidrechter begeleider
De langst zittende van de commissie is Fred. Hij heeft al heel wat scheidsrechter begeleid en hen tips en tricks gegeven hoe ze beter kunnen worden in het fluiten. Aangezien Fred een zeer ervaren scheidsrechter is (ook bij de KNVB), maakt hem een goede coach van de scheidsrechter.


Pim Brouwer – Bestuursverantwoordelijke voor de scheidsrechter
Sinds april 2016 is Pim begonnen in het bestuur. Één van zijn verantwoordelijkheden is het vertegenwoordigen van de scheidsrechters in het bestuur. Dit was altijd een toegevoegde bestuurs- taak bij VVSB en was het onduidelijk wie er verantwoordelijk was voor de scheidsrechters. Hij zal zich met structuur en de website voor de scheidsrechters bezig houden.

Wim Reeuwijk – Begeleiden en coachen van jonge scheidsrechters
Wim is een zeer ervaren scheidsrechter met vele jaren als KNVB scheidsrechter achter zijn naam. Hij begeleid de jongste scheidsrechters al voor een geruime tijd en hij probeert zijn kennis en ervaring over te brengen aan de nieuwe generatie scheidsrechters van VVSB. Wim ontvangt bij thuiswedstrijden van ons eerste, ook het arbitrale kwartet.Jullie kunnen ons altijd bereiken via het email adres: scheidsrechters@vvsb.nl